Aloite julkisesta kuulemisesta kuntalaisaloitteiden käsittelyssä

Valtakunnallinen kansalaisaloite on nostanut suoremman demokratian profiilia Suomessa. Kansalais- ja kuntalaisaloitteet eivät aina lunasta tekijöidensä odotuksia ja ovatkin saaneet osakseen kritiikkiä lumedemokratiasta. Aloitteiden suurin arvo on kuitenkin siinä, että ne nostavat tärkeitä asioita julkiseen keskusteluun.

Kuntalaisaloite on monin tavoin samanlainen väline kuin kansalaisaloite, mutta siitä puuttuu oleellinen tekijä: julkinen kuuleminen. Uudessa kuntalaissa korostuu asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien lisääminen. Aloitteissa on usein sektorit ylittäviä esityksiä, joiden käsittely vaatii yhteisvalmistelua. Perusteellinen käsittely vaatii myös asiantuntijalautakunnan kuulemista.

Esitämme, että Raahessa otetaan pian käyttöön kansalaisaloitteissa käytössä oleva yhteiskuuleminen, jossa aloitteiden tekijät kutsutaan yhteiskeskusteluun viranhaltijoiden ja päättäjien kanssa.

Näin toteutetaan keskustelevaa demokratiaa, jossa poliittinen toiminta nähdään tasavertaisten kansalaisten vuorovaikutuksena ja jossa kansalaiset pyrkivät yhteisymmärrykseen siitä, miten aloitteen tavoitteita pitää edistää. Samalla myös valmistelijoiden näkemys avartuu.

Raahessa 27.10.2014
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Share Button

1 Comment

  1. Eero Kinare
    28.10.2014    

    Hyvä ajatus ja aloite Raahen vasemmistolta — näin se pitää ollakin !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tue kampanjaa lahjoituksella!

Hyvä ja turvallinen elämä
❤️ tekoja ihmisen parhaaksi

Laitetaan yhdessä palvelut kuntoon, turvataan jokaiselle riittävä toimeentulo ja pidetään kaikki mukana!

Halutessasi voit tukea kampanjaa lahjoituksella:
tilille: FI75 5381 0320 1337 52
saajaksi Katja Hännisen tukiryhmä
viestiksi: Katja jatkoon

Kirjoitukset kuukausittain

Uutiskirje

Tilaa kirjeitä eduskunnasta!